woensdag 30 oktober 2013

geproefd en goedgekeurd: Iraans (alcoholvrij) bier



Ik ben absoluut geen bierdrinker en ook alcohol-vrij bier valt bij mij niet in de smaak. Maar Iraans alcoholvrij bier met fruit wilde ik wèl es proeven. In de plaatselijke Iraanse winkel was er keuze uit granaatappel-bier, ananas-bier en limoen-bier. Ik heb het laatste geproefd op een zonnige herfstdag en ik moet zeggen: het viel in de smaak! Het houdt perfect een evenwicht tussen een hele lichte moutsmaak, een fris sprankelende limoen-toets en niet overdreven zoet en dat alles in een mooi flesje. Ideaal voor een feestje met drinkers en niet-drinkers zou ik zo denken... Of met familie!





Omdat in Iran, de consumptie van alcohol verboden is, is overal alcoholvrij bier in verschillende smaken te krijgen. Appelbier was de favoriet van mijn vriend, we zijn er nog naar op zoek in België.

Lili







maandag 14 oktober 2013

Gebakken bananen met kokos

read in English

Ik kan niet zeggen dat het typisch dit of dat soort Aziatisch gerecht is. Ik wilde gebakken bananen maken met net dat ietsje meer en ik dacht aan kokos. Een schaaltje of potje was te saai voor dit mushy dessert, dus werden het Chinese lepeltjes. That's all.


                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Het recept is simpel:                                                                                         
Pel je bananen en snijd ze in schuine schijfjes (staat leuk). Bak ze voorzichtig in wat olie in de pan (voorzichtig, want als je te veel roert of schud vallen de stukjes uit elkaar in onappetijtelijke brokken). Terwijl je bakt besprenkel je ze met een klein beetje limoensap, ruwe rietsuiker (bruine suiker kan ook), en geraspte kokos naar smaak. Bak ze enkel tot ze goudgeel zijn en de hele keuken naar bananen ruikt (langer dan dit en ze worden mushy) bak ze dus niet tot ze bruin zijn. Dien warm op met wat extra kokos. 
tips:
  1. Belangrijk: de bananen mogen niet rijp zijn. Liefst ergens tussen groen en geel, zodat ze stevig en niet al te zoet zijn. 
  2. Ik vind dit heerlijk met rum, het transformeert de smaak totaal, brengt het dessert (voor mij) van gemiddeld naar subliem. Ik heb het voor de veiligheid bij het serveren over gesprenkeld want ik ben geen held wat flamberen betreft (durf niet proberen). 
  3. Er bestaan heel wat variaties op gewoon "gebakken bananen", er is voor elk wat wils: Vietnamees (gebakken bananen in kokosmelk), Jamaïcaans (gebakken bananen met bruine suiker, boter, rum en sinaasappelsap), Caraïbisch (gebakken bananen met een saus van in rum geweekte rozijnen, bruine suiker, en boter) of Afrikaans (gebakken bananen met suiker, boter, kokos, sinaasappel-en citroensap). 
  4. Wil je het iets gezonder? Bak de bananen dan niet in de pan, maar in een braadslee in de oven zonder vetstof. 10 minuutjes op 200°C is genoeg voor een paar bananen. 

Lili 





maandag 7 oktober 2013

Zoute lassi (India)




* same in English *

Lassi is dé populaire yoghurtdrank van India, waar er lassi-verkopers op straat staan (foto Wikipedia). Mango-lassi is bij ons de meest gekende (en zelfs hier en daar in een exotisch bekertje te vinden in het koelrek van een supermarkt) maar langs hier weet bijna niemand dat lassi evengoed hartig kan gedronken worden. Zoute lassi is even verfrissend als verrassend. 


In België zijn wij totaal niet bekend met zoute dranken, maar in warme oosterse landen is het wel gebruikelijker. In Iran bijvoorbeeld, wordt ook een zoute yoghurtdrank met munt geserveerd die zeer dorstlessend is en goed bij elke maaltijd past. Mijn eigen Westerse geest had al beslist dat dit niet lekker kon zijn, vòòr ik het geproefd had, maar zet dit idee gewoon opzij en proef nog eens. Het is écht lekker verfrissend.    
Het lassi-recept bestaat simpelweg uit yoghurt die aangelengd wordt en op smaak gebracht met geroosterde komijn en zout. Komijn roosteren doe je zo: strooi een eetlepel zaadjes in een droge koekenpan op laag vuur en wacht tot ze gaan 'springen' en donker kleuren (zie onder: verschil tussen gewone en geroosterde komijn in de lepel). Het is een eenvoudige truck om de smaak steviger en intressanter te maken. 




het recept (voor 4 personen):

verpoeder de geroosterde komijnzaadjes in een vijzel (of door ze tussen twee lepels te pletten). Meng het poeder 600 ml volle yoghurt en 300 ml water (of als je één glas voor jezelf maakt ruwweg 2/3 yoghurt tegenover 1/3 water) in een maatbeker. Roer er een beetje zout door (geen hele theelepel natuurlijk, een klein bèètje maar!!) Serveer zeer koel in hoge glazen.

Ik denk dat zoute lassi goed past bij de meeste Indische gerechten. Ik heb me ooit laten vertellen door een Indische dat als ik het eten te pikant vond, ik er gewoon veel zout moest bijdoen als 'tegengewicht', dus deze drank lijkt me de ideale 'brandblusser'. Verder is ze ook zeer goed voor de spijsvertering. Lees hier waarom yoghurt zo gezond is. In India wordt lassi dan ook vaak gedronken bij maag-en darmklachten.
Lili




(p.s. volgende keer trakteer ik jullie op een zoete lassi, er bestaan 
heerlijke varianten met honing en rozenwater of vanille en kaneel.) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...