donderdag 17 juli 2014

Chili sin carne

Omdat ik zelf niet goed de combinatie gehakt-paprika-tomatenpuree verdraag, heb ik geëxperimenteerd om een sterke vervanger te vinden die niet onderdoet qua smaak. Dit is 'm!!

Deze vegetarische chili con carne (wat een contradictio in terminis!) is zo mogelijk nog interessanter dan het originele Mexicaanse gerecht, door de veelzijdigheid aan structuren en smaken: de zachte zetmeelrijke-bonen en de knapperige cashewnoten, de pittige kruiden, het zoete van de rozijnen en het verrassende element van in kaneel gebakken aardappelblokjes. Dit gerecht is een sensatie én vult de maag. 




for 5 happy people: 

- 125 g rode, bruine of groene linzen
- 3 kleine aardappels
- 4 tomaten
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst of fijngehakt
- 1/4e rode ui, fijngesnipperd
- 1/2e theelepel paprikapoeder
- 1/2e theelepel korianderpoeder (best het bruine poeder, niet de gedroogde versnipperde blaadjes)
- 1/4e theelepel komijnpoeder 
- een klein beetje chilipoeder
- 1 eetlepel ketchup (of 1 eetlepel tomatenpuree met 1 theelepel (bruine) suiker)
- 1 doos uitgelekte en gespoelde rode kidneybonen
- 10 à 12 gezouten geroosterde (of anders natuur) cashewnoten, grofgehakt
- 2 à 3 eetlepels rozijnen 

werkwijze: 


  1. Spoel de linzen en kook ze in 15 min beetgaar
  2. Was en snijd de aardappels in blokjes (mini-dobbelsteentjes) en bak ze in wat olie met zout, peper en kaneel in 30 min bruin en zacht. 
  3. Stoof ui en knoflook zeer kort in wat olie. Voeg het paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder en chilipoeder toe en laat de aroma's vrijkomen. 
  4. Voeg de fijngehakte tomaten toe, met ketchup en zout. 
  5. Doe nu de uitgelekte kidneybonen, linzen, gebakken aardappeltjes en rozijnen bij de geurige tomatensaus en laat 10 min sudderen. 
  6. Voeg vlak voor het opdienen de cashewnoten toe. 
Serveer met rijst, verse korianderblaadjes, wat uit, avocado en een lepel yoghurt of zure room. 

Wil je het recept versimpelen? Laat dan stap 1 en 2 weg. De linzen kun je gewoon weglaten, de aardappeltjes en kaneel kun je aan de tomatensaus toevoegen en erin gaarkoken. 

Wil je toch een hapje vlees? Verwerk er restjes vlees in, probeer es merguez of kip.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...