zondag 5 januari 2014

Mango-lassi





Poging 1:

Ik heb zalige mango-lassi geproefd in een Indisch restaurant enkele weken geleden (restaurant review volgt) en probeerde het thuis na te maken. Mijn versie leek niet op de zoete en fluweelzachte lassi van het restaurant. Zucht. Ik heb dan maar de herinnering opzij gezet en hoop smaakmakers toegevoegd die altijd hemels smaken: kardemom, saffraan, honing en rozenwater (van elks een heel klein beetje maar). 

Rozenwater, saffraan, rozenwater en kardemom worden effectief toegevoegd aan zoete lassi's om ze op smaak te brengen. Soms worden er ook nootjes zoals pistaches of amandelen over gestrooid of een fris blaadje munt. Het basisrecept voor lassi is yoghurt die met water wordt opgeklopt tot het schuimt. In sommige recepten wordt melk vervangen door water om het romig te houden. Daarna kan je dus kiezen: zoet of zout, met of zonder fruit (maar mango is de bekendste fruitlassi). 

Ik gebruikte voor 2 glaasjes een halve mango, 3 eetlepels yoghurt en lengde aan met melk tot een vloeibare consistentie. 
Zorg dat je verse mango gebruikt die héél fijn gemixt is want het is nogal vezelig fruit dat voor niet-zo-fijne brokken kan zorgen. Anders kun je het pulp eerst door een zeef drukken voor het aan de yoghurt en melk toevoegt. 

Poging 2:

Hoera, gelukt! De trick is dat de mango superzoet moet zijn (en dat is nu eenmaal niet altijd het geval als je ze koopt in de winkel). 

TIP: mangolassi die altijd lukt? Mix gewoon yoghurt met een goede kwaliteit mangosap uit de winkel (het percentage geconcentreerd mangosap kan verschillen per merk als je kijkt in de rekken van de aziatisch/Indische winkels). Hoe de verhouding moet zijn is geheel afhankelijk van hoe zoet je het wilt én hoe mild/zuur je yoghurt is! Begin met 50/50 en proef! Ik eindig meestal met 2/3 mangosap 1/3 yoghurt. Niks van extra smaken of zoetmakers nodig, helemaal puur natuur zalig en romig zoals in het Indisch restaurant ;-). 



Lili 




donderdag 2 januari 2014

Aanrader: The lunchbox (food film, India)


                           


Ik heb deze heerlijke foodfilm gezien op het filmfestival van Gent, samen met mijn watertandende geliefde. Het is een huiselijke rustige film die tegelijk het echte India toont in al zijn kleuren en chaos. Geen bollywooddanseressen maar een ingetogen vrouw in haar keuken, een uitgebluste man in de kantine en ge-heen-en-weer van dagdagelijkse maaltijden. Irrfan Khan bekend van 'The life of Pi' en 'The namesake' zet ook hier een uitmuntende acteerprestatie neer. Hij verinnerlijkt emoties die subtiel spelen op zijn gezicht. Geen drama's te zien, maar je voelt wel vanalles mee. Het dromerig einde sust je smaakpappillen niet. Zorg zeker voor wat kip curry of samosa's, rijst en mangosap voor achteraf... 

Nog tot 26 januari te zien in de Budascoop in Kortrijk. Zie uurregelijkg hier: http://www.budakortrijk.be/film/lunchbox







                      source images: google 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...