vrijdag 18 april 2014

Indisch-getinte wortelsoep



Deze kruidige soep heb ik zelf bedacht. Mijn moeder maakt soms een heel lekkere rode linzen-saus met geraspte wortel, voor bij pasta. Ik heb die nagemaakt, maar met Indische kruiden. En de volgende dag was deze saus, gemixt en aangelengd met bouillon, een verrassend heerlijke soep!




ingrediënten:

- 1 sjalotje of een stuk fijngesnipperde ui
- een halve theelepel kurkuma
- 1/4 theelepel gemalen komijn (komijn heeft een heel speciale en sterke smaak, begin dus met weinig)
- een halve theelepel garam masala* 
- een paar vlokjes chilipeper
- 2 à 3 teentjes knoflook, geperst
- een laurierblad
- een kop rode linzen
- 6 wortels, gerasp
- 1 tomaat, in stukken gehakt
- 2 blokjes groentenbouillon

* garam masala is een kruidenmengeling die te koop is in Indische en Pakistaanse winkels. Als je ze niet kunt vinden, voeg dan zelf nog wat gemalen koriander, nootmuskaat en kruidnagel toe.

werkwijze
  1. Was de linzen in een vergiet en kijk of er geen steentjes in zitten, laat uitlekken. 
  2. Fruit het sjalotje in wat olijfolie in een grote pot. Voeg de kruiden en de chilipeper toe en bak 1 minuut. Voeg de geperste teentjes knoflook en het laurierblad toe. Doe de linzen erbij en roer goed zodat de 'gecoat' zijn in olie en kruiden. 
  3. Blus met heet water, voeg meteen de geraspte wortel, tomaat en de bouillonblokjes toe. 
  4. Laat min. 20 à 30 min sudderen. Mix tot de soep een fijne romige structuur heeft en proef voor je ze serveert of de kruiden en het zout goed zijn. 


maandag 14 april 2014

Pappadums



Pappadums zijn de heerlijk vederlichte knapperige broodjes die je krijgt als hapje vooraf in een Indisch restaurant, met wat dipsausjes zoals mangochutney en muntsaus. Ze zijn ook ongelofelijk lekker om te eten bij de maaltijd en zeer handig als je met je handen eet (bvb. op een picnic). 







Pappadums zijn kant-en-klaar te vinden in Indische en Pakistaanse winkels voor amper 1.50 euro. Ze zijn dan in een wip klaar en bovendien nog glutenvrij ook. De ingrediënten zijn verrassend: linzenbloem en rijstbloem, wat rijsmiddel, zout en olie. Ze zijn flinterdun en hard voor je ze bakt, maar eens ze de hete olie in de pan raken, zwellen ze op in kronkelige vormen. Na werkelijk een paar seconden, moet je ze al uit de pan vissen en op keukenpapier laten uitdruppen. (ook mogelijk in de broodrooster)


Ik vind ze fascinerend om te maken én te eten, vooral bij een vegetarische maaltijd met fijngehakte pittige groenteschotels en salades. Mijn familie hield van de smaak en ze waren in een mum van tijd bijna allemaal op. En best ook, want de volgende dag zijn ze iets minder krokant.


Via mij te krijgen als je ze niet kunt vinden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...