donderdag 17 juli 2014

Chili sin carne

Omdat ik zelf niet goed de combinatie gehakt-paprika-tomatenpuree verdraag, heb ik geëxperimenteerd om een sterke vervanger te vinden die niet onderdoet qua smaak. Dit is 'm!!

Deze vegetarische chili con carne (wat een contradictio in terminis!) is zo mogelijk nog interessanter dan het originele Mexicaanse gerecht, door de veelzijdigheid aan structuren en smaken: de zachte zetmeelrijke-bonen en de knapperige cashewnoten, de pittige kruiden, het zoete van de rozijnen en het verrassende element van in kaneel gebakken aardappelblokjes. Dit gerecht is een sensatie én vult de maag. 




for 5 happy people: 

- 125 g rode, bruine of groene linzen
- 3 kleine aardappels
- 4 tomaten
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst of fijngehakt
- 1/4e rode ui, fijngesnipperd
- 1/2e theelepel paprikapoeder
- 1/2e theelepel korianderpoeder (best het bruine poeder, niet de gedroogde versnipperde blaadjes)
- 1/4e theelepel komijnpoeder 
- een klein beetje chilipoeder
- 1 eetlepel ketchup (of 1 eetlepel tomatenpuree met 1 theelepel (bruine) suiker)
- 1 doos uitgelekte en gespoelde rode kidneybonen
- 10 à 12 gezouten geroosterde (of anders natuur) cashewnoten, grofgehakt
- 2 à 3 eetlepels rozijnen 

werkwijze: 


  1. Spoel de linzen en kook ze in 15 min beetgaar
  2. Was en snijd de aardappels in blokjes (mini-dobbelsteentjes) en bak ze in wat olie met zout, peper en kaneel in 30 min bruin en zacht. 
  3. Stoof ui en knoflook zeer kort in wat olie. Voeg het paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder en chilipoeder toe en laat de aroma's vrijkomen. 
  4. Voeg de fijngehakte tomaten toe, met ketchup en zout. 
  5. Doe nu de uitgelekte kidneybonen, linzen, gebakken aardappeltjes en rozijnen bij de geurige tomatensaus en laat 10 min sudderen. 
  6. Voeg vlak voor het opdienen de cashewnoten toe. 
Serveer met rijst, verse korianderblaadjes, wat uit, avocado en een lepel yoghurt of zure room. 

Wil je het recept versimpelen? Laat dan stap 1 en 2 weg. De linzen kun je gewoon weglaten, de aardappeltjes en kaneel kun je aan de tomatensaus toevoegen en erin gaarkoken. 

Wil je toch een hapje vlees? Verwerk er restjes vlees in, probeer es merguez of kip.







maandag 7 juli 2014

Rava laddoos: Indische zoete maïsmeel-bolletjes





Er zijn heel wat glutenvrije Indische desserts die, mits het aanpassen van de hoeveelheid suiker, heerlijk zijn. Ze smaken vaak hemels dankzij dromerige kruiden zoals kardemom en saffraan. Houd de suiker in toom door een stuk te vervangen door honing wat de hemelse smaak alleen maar beter doet uitkomen. Voor de rest zijn de ingrediënten soms verrassend, zoals dit recept met polenta. Je maakt er verrukkelijke botergele bolletjes mee, een echt traktaat bij de thee. Leuk om uit te proberen op een druilerige zondag.




voor ongeveer 20 bolletjes:

1 kop griesmeel (ook semolina genoemd, ik nam maïsgriesmeel = polenta, maar je kan ook tarwegriesmeel of rijstgriesmeel vinden)
1 kardemompeul of een snuifje gemalen kardemom
4 eetlepels boter
1 eetlepel rozijnen
1 eetlepel grofgehakte amandelen 
1 eetlepel grofgehakte hazelnoten
100 gram gedroogde kokos 
2 koppen melk 
1 eetlepel suiker
2 eetlepels honing 

  1. Verhit 1 eetlepel boter en bak er de noten en rozijnen in tot de rozijnen opzwellen. Haal ze uit de pan, in een kommetje en zet opzij.
  2. Bak nu in diezelfde pan (in de vetstof die overschiet van de noten en rozijnen) de kokos. Rooster tot hij droog en crèmekleurig wordt. Doe 2/3de hiervan bij de noten en rozijnen en houd 1/3de apart om de bolletjes in te rollen achteraf. 
  3. Doe de overige 3 eetlepels boter in de pan en rooster hier de polenta in. Druk de klonters met een houten lepel plat zodat de vetstof zich verdeelt. Rooster de polenta tot je een los droog felgeel meel hebt. Zet de pan met polenta opzij. 
  4. Verwarm nu op dit vuur een potje met de melk (wil je op zeker spelen, begin dan met 1 kop en voeg meer melk toe indien nodig. Niet elke griesmeelsoort neemt evenveel vocht op.) Doe er de suiker, honing en kardemompeul bij (bijt erop tot hij openkraakt, dan zullen de pitjes vanbinnen, in de melk terecht komen en smaak geven). Roer tot de suiker en honing is opgelost en verhit tot het kookpunt. Als de melk kookt doe je er de geroosterde polenta bij. De polenta zal vocht opnemen en zwellen. Roer tot je een dikke massa krijgt. 
  5. Doe er de noten, rozijnen en kokos bij en roer tot je een consistentie hebt waar je bolletjes van kan maken met je handen.
  6. Gebruik een eetlepel of theelepel om balletjes te maken in een grootte die jij prettig vindt (bvb. zodat je er 2 happen van kunt nemen). 
  7. Rol de balletjes in de overige geroosterde kokos. 
Minstens 5 dagen houdbaar in de koelkast

Teveel stappen? 
Voeg stap 1 en stap 2 samen, rooster dus de rozijnen en noten en doe er na 2 à 3 minuten 60 gr kokos bij, dan kun je ook stap 7 weglaten. Misschien kun je ook stap 3 (het roosteren van de polenta) overslaan, ik heb het nog niet geprobeerd. Dan heb je maar 1 eetlepel boter nodig, dus gezonder.




vrijdag 4 juli 2014

ijskoffie




Tegenwoordig vind je overal (dure) ijskoffie's, frappiato's, iced frappés, frappucino's en what not. Zelfs in Mc Donalds! En oh wat zijn ze lekker! 
Maar wees gerust, je kunt ze net zo hemels maken in je keuken. Vul voor één persoon, een glas met 1/3de warm water. Los er 2 theelepels oploskoffie in op (het moet sterker zijn dan een doorsnee koffie omdat de koude een stuk van de smaak wegneemt, alsof je smaakpapillen wat verlamt zijn :-D ècht waar!). Los er een lepeltje suiker en halve theelepel cacaopoeder in op. Vul de rest van het glas met volle melk (belangerijk, anders smaakt het waterig. Heb je geen volle melk in huis, gebruik dan helemaal geen water en enkel melk, of gebruik halfvolle melk met een scheutje room). 





Deze koffie-ijsblokjes zorgen ervoor dat je je ijskoffie niet aanlengt en waterig smaakt als ze smelten. Je kunt ze ook tot gruzelementen slaan (koffie-ijsblokjes in een plastic zakje doen en je uitleven met de deegrol :-) ) en de ijskoffie erover schenken voor een echte frisse koffie-kick




Weetje:  frappé is ontstaan in Griekenland, waar een nestlé-medewerker op zoek was naar een gemakkelijk oploskoffie voor in de pauze. Koud water in de shaker met wat koffie- en cacaopoeder en suiker, vandaar: frappé. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...