zaterdag 7 november 2015

Verse pistachenoten




Je ooit al afgevraagd hoe verse pistachenoten eruit zien? Zo dus. Zonder het schilletje open te doen zou ik ze nooit herkend hebben. Prinslief is er dol op. Je kunt er alleen 'clandestien' aangeraken, normaal moeten pistachenoten gedroogd worden om te verkopen en zijn ze dus nergens zo vers te krijgen, tenzij je een boom weet staan...ergens...ver...van hier dus.

Maar man ze zijn lekker! Smaken net zoals verse hazelnoten (als je die uit gegeten hebt, zo van de boom/struik) knapperig-sappig en smaakvol, maar dan met pistachesmaak. Wauw.

En aan de boom zien ze er nog veel wonderlijker uit!

foto: discovergreece.com                


Restaurant reviews: Iraans eten in Brussel

Caspian 

Rue de la Violette 26, Brussel
openingsuren:
sluitingsdagen: zondag en maandag
prijsklasse: 5 à 6 euro voor voorgerechten en bijgerechten, 12 à 15 euro voor hoofdgerechten, 5 à 7 euro voor desserts
website Caspian

Dit gezellig in klimop verscholen restaurantje op 2 straten van de Grote Markt, biedt lekkere royale porties Iraanse rijst en kebab naar keuze (gemarineerde en gegrilde kip met saffraan, lamsgehakt of lamsfilet, telkens 2 stuks, alle combinaties mogelijk). Het vlees wordt op brede spiezen gegrild en is smaakvol maar niet pikant. Verder is er keuze uit een aantal typische Iraanse stoofgerechten zoals kip met granaatappel en walnoten. Als voorafje kan je kiezen uit 2 soorten soep, koude of warme voorgerechten (waren we niet zo tuk op). Je kan als aperitief ook een bordje olijven, kaas, kruiden en noten bestellen of een specialiteit van Iran waar ik verzot op ben: yoghurt met knoflook, een soort dipsaus voor het typisch Midden-Oosterse dikke brood dat met sesamzaad is bestrooid.

Er is een kleine dessert-kaart en ook hier zijn combinaties mogelijk. Ik nam 'faloudeh' (dat is een soort dunne vermicelli die ingevroren wordt met rozenwater en besprenkeld met limoensap, zeer verfrissend) samen met 'bastani', het hemelse Iraanse roomijs met saffraan, pistache, rozenwater en stukjes merengue. Ook de baklava is er lekker en wordt verrassend opgediend: met chocoladesaus en slagroom.

Sluit de maaltijd af met een kopje thee uit de samovar, of  gearomatiseerde koffie.

Onze ervaring: de vrouw die er opdient is supervriendelijk en spreekt alle talen (naast Iraans en Turks, ook Frans, Nederlands en Engels). De bediening is vlot en de 2 keren dat wij er geweest zijn, zat het restaurant vol met toeristen, Iraanse families en habitués. Wees er vroeg bij of reserveer telefonisch om zeker te zijn van een plaatsje. Gezien het feit dat het restaurant dicht bij de toeristische Grote Markt ligt, waren de prijzen democratisch.




vrijdag 6 november 2015

Majoon, Iraanse bananenmilkshake



Mijn prins trakteert me regelmatig op een gezonde én zalige Iraanse bananenmilkshake. Suikervrij en toch romig en boordevol energie! 

Ik kan het niet in een recept gieten maar volg gewoon je smaak en je gekste goesting. De basis is bananen, melk en gedroogde noten en dadels maar hier kun je vrijuit in experimenteren, snuffel in je keukenkast of laat er je kinderen op los!

Wij zijn verzot op Majoon (spreek uit Maa-joen) met Iraanse dadels (die helemaal niet hard en droog zijn zoals die van de gewone supermarkt), pistaches en zoute cashewnoten. 

Fantaseer maar verder met bvb. gegrilde hazelnoten en een likje chocoladesiroop of speculaasstrooisel (zie foto, te vinden in Albert Heijn) en karamelsiroop. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...