woensdag 20 januari 2016

Gevulde kweeperen (Turkije)


Deze kweeperen, gevuld met een mengeling van gehakt, noten en specerijen, zullen je keuken vullen met een aromatische honingachtige geur. Je zou haast voor even blij zijn dat het winter is! Dit Turks recept is gewoonweg fantastisch!



Ik was altijd geïntrigeerd als ik 'piment' tegenkwam in recepten (meestal bakrecepten uit grootmoeders tijd) maar tot nu toe had ik eigenlijk geen idee wat ik me erbij moest voorstellen. Ik dacht dat ze wel heel exotisch en duur moeten zijn, als je ze nooit in de supermarkt tegenkomt. En toen vond ik ze op een lucky day in de Lidl! En bleek dat ik er al vaker aan langsgelopen ben in mijn favoriete multiculturele supermarkt waar ze verkocht worden onder de naam 'Jamaica peper' die ik voor jeneverbessen hield! In Amerika is piment bekend als 'allspice'. 

Als je ze niet kunt vinden, kun je ze gemakkelijk vervangen door kruidnagel, maar deze bolletjes zijn zo fantastisch omdat je ze helemaal kunt fijn malen in de vijzel en het is natuurlijk ook net ietsje anders dan kruidnagel. 




ingrediënten:

- 3 grote kweeperen
- 300 g gemengd gehakt, rund en varken
- 3 eetlepels walnoten
- 12e sjalot
- 1/2e theelepel gemalen kaneel
- 1/3e theelepel gemalen piment
- wat versgemalen nootmuskaat
- boter
- 3 eetlepels honing


werkwijze:

  1. Was de kweeperen en leg ze 1 uur in een oven op 180°C. Ze zullen iets bruinen maar vooral zachter worden en dat heb je nodig om ze uit te kunnen hollen. Check regelmatig of ze al wat zacht zijn want er is een grote variatie in hardheid volgens grootte en soort kweepeer.
  2. Smoor de ui glazig op een zacht vuur. Meng in een kom het gehakt met de walnoten, sjalot, kaneel, piment, nootmuskaat, zout en peper met de hand.
  3. Snij de kweeperen middendoor, snij het klokhuis eruit en gooi weg. Haal nu met een eetlepel nog wat extra van het vruchtvlees uit het midden en doe dit bij de gehaktmengeling. Als je klaar bent met alle stukken kweepeer uit te hollen, meng je het vruchtvlees met het gehakt. 
  4. Druppel wat honing in elke holte en vul dan de kweeperen op. Leg de kweeperen in een licht ingevette ovenschaal. Leg op elke gevulde kweepeer en klontje boter en lepel er de rest van de honing over. Bak de kweeperen nog 30 min op dezelfde temperatuur. Roer het vrijgekomen vocht, honing en vetstof onderin de ovenschaal los tot een heerlijke saus die je bij de gevulde kweeperen serveert. 
tips: lekker met rijst! Je kan ook andere noten gebruiken. Ik kan me voorstellen dat dit gerecht ook heerlijk moet zijn met lamsvlees!

Luister tijdens het koken naar een streepje hemelse muziek, en maak van je keuken eventjes een Midden-Oosters paradijs.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...