woensdag 20 januari 2016

Gevulde kweeperen (Turkije)


Deze kweeperen, gevuld met een mengeling van gehakt, noten en specerijen, zullen je keuken vullen met een aromatische honingachtige geur. Je zou haast voor even blij zijn dat het winter is! Dit Turks recept is gewoonweg fantastisch!



Ik was altijd geïntrigeerd als ik 'piment' tegenkwam in recepten (meestal bakrecepten uit grootmoeders tijd) maar tot nu toe had ik eigenlijk geen idee wat ik me erbij moest voorstellen. Ik dacht dat ze wel heel exotisch en duur moeten zijn, als je ze nooit in de supermarkt tegenkomt. En toen vond ik ze op een lucky day in de Lidl! En bleek dat ik er al vaker aan langsgelopen ben in mijn favoriete multiculturele supermarkt waar ze verkocht worden onder de naam 'Jamaica peper' die ik voor jeneverbessen hield! In Amerika is piment bekend als 'allspice'. 

Als je ze niet kunt vinden, kun je ze gemakkelijk vervangen door kruidnagel, maar deze bolletjes zijn zo fantastisch omdat je ze helemaal kunt fijn malen in de vijzel en het is natuurlijk ook net ietsje anders dan kruidnagel. 




ingrediënten:

- 3 grote kweeperen
- 300 g gemengd gehakt, rund en varken
- 3 eetlepels walnoten
- 12e sjalot
- 1/2e theelepel gemalen kaneel
- 1/3e theelepel gemalen piment
- wat versgemalen nootmuskaat
- boter
- 3 eetlepels honing


werkwijze:

  1. Was de kweeperen en leg ze 1 uur in een oven op 180°C. Ze zullen iets bruinen maar vooral zachter worden en dat heb je nodig om ze uit te kunnen hollen. Check regelmatig of ze al wat zacht zijn want er is een grote variatie in hardheid volgens grootte en soort kweepeer.
  2. Smoor de ui glazig op een zacht vuur. Meng in een kom het gehakt met de walnoten, sjalot, kaneel, piment, nootmuskaat, zout en peper met de hand.
  3. Snij de kweeperen middendoor, snij het klokhuis eruit en gooi weg. Haal nu met een eetlepel nog wat extra van het vruchtvlees uit het midden en doe dit bij de gehaktmengeling. Als je klaar bent met alle stukken kweepeer uit te hollen, meng je het vruchtvlees met het gehakt. 
  4. Druppel wat honing in elke holte en vul dan de kweeperen op. Leg de kweeperen in een licht ingevette ovenschaal. Leg op elke gevulde kweepeer en klontje boter en lepel er de rest van de honing over. Bak de kweeperen nog 30 min op dezelfde temperatuur. Roer het vrijgekomen vocht, honing en vetstof onderin de ovenschaal los tot een heerlijke saus die je bij de gevulde kweeperen serveert. 
tips: lekker met rijst! Je kan ook andere noten gebruiken. Ik kan me voorstellen dat dit gerecht ook heerlijk moet zijn met lamsvlees!

Luister tijdens het koken naar een streepje hemelse muziek, en maak van je keuken eventjes een Midden-Oosters paradijs.


woensdag 13 januari 2016

Kweeperen met kip, saffraan en honing (Iran - khoresht beh)


Ik had ze al wel vaker in de winkel gezien, die grote gele peren, maar nog nooit de neiging gehad er iets mee te doen, tot ik stootte op een Iraans khoresht (spreek uit 'ghoresht', betekent zoveel als 'stoofpot') gerecht met kweeperen in de hoofdrol. Langshier worden kweeperen eerder tot confituur of gelei verwerkt maar ik vind dat ze juist uitstekend combineren met vlees en specerijen, zoals ze in het Midden-Oosten doen. Kweeperen zijn harder en minder zoet dan gewone peren en hebben een sterk aromatische geur. Je kunt ze niet rauw eten en ook niet in taart.




Deze khoresht hoor je met lamsvlees te maken, maar omdat we die week al veel rood vlees hadden gegeten, opteerde ik voor kip. Het bleek een prima combinatie, voor herhaling vatbaar. De gele spliterwten, vind je gemakkelijk in de buitenlandse supermarkt, ze nemen niet alleen de heerlijke smaak van de saus op, maar zorgen ook dat je voldaan bent met wat minder vlees. 

Dit gerecht is helemaal niet sterk gekruid. Zoals veel typische Iraanse gerechten, ontleent het zijn hemelse smaak aan saffraan en kurkuma. Piment en kaneel zorgen voor een warme kruidige toets en als zoetmiddel koos ik voor honing in de plaats van suiker. 



ingrediënten:
voor 3 personen

6 kippeboutjes
2 grote kweeperen
een halve ui, versnipperd
een halve kop gedroogde gespleten gele erwten
1/4e theelepel kurkuma
een paar draadjes saffraan
1 kaneelstokje
4 pimentbolletjes
1 eetlepel tomatepuree
3 à 4 eetlepels honing

werkwijze:

  1. Maal de saffraandraadjes fijn tot poeder in een vijzel. 
  2. Bruin de kippeboutjes met de ui in wat olie. 
  3. Doe de de erwten, de kurkuma, het kaneelstokje en de pimentbolletjes erbij. Voeg 2 koppen heet water toe samen met de tomatepuree en het saffraanpoeder en roer om. Kruidt met peper en zout en laat een halfuurtje rustig sudderen. 
  4. Was intussen de kweeperen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij daarna in schijven die je halveert. Voeg ze toe aan de stoofpot samen met de honing. Laat ze een halfuurtje meekoken en check of ze zacht zijn. Tegen dan zouden het kippevlees ook mals en gaar moeten zijn.
Geniet van dit gerecht met Iraanse rijst erbij. 



vrijdag 8 januari 2016

Spicy fried chicken en granaatappelsalade




Salades van fijngesneden groenten met granaatappel vind je zowel in Turkije als in Libanon. De pitjes geven een lekkere friszoete, knapperige en sappige toets aan de salade. Hoe simpel de ingrediënten voor deze salade ook zijn, het wèrkt gewoon: de walnoten sluiten aan bij de bittere beet van de granaatappelpitjes, afgerond met een likje zoete frambozensiroop in de vinaigrette. 

Als de salade een nacht in de koelkast heeft gerust, zijn de smaken beter verdeeld en ingedrongen, voor een nog heerlijker resultaat. 

ingrediënten granaatappelsalade:

- 1/3de komkommer, in dobbelsteentjes gesneden
- wat rauwe sjalot, versnipperd (pakweg een halve)
- een paar gebroken walnoten (pakweg 3 eetlepels)
- pitjes van de helft van een granaatappel
- 1 eetlepel limoensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels frambozensiroop (of meer naar smaak)
- peper en zout

werkwijze: 

Combineer voor de vinaigrette het limoensap, de olijfolie en de frambozensiroop en peper en zout in een slakom. Voeg de fijngesneden groenten, granaatappelpitjes en walnoten toe, meng goed, bedek met plastic folie en zet weg in de koelkast. 






Ik ben grote fan van fried chicken en daarbij niet alleen op zoek naar de perfecte kruidenmengeling maar ook om 't zo gezond én crunchy mogelijk te maken. Ik opteer daarbij voor cornflakes: check crunch, check glutenvrij! En in de oven ipv frituren, check: gezond! Met deze methode droogt het vlees niet uit maar blijft alles binnen het korstje lekker mals.

Mijn geheim voor extra kruidige kip is om de stukjes kipfilet éérst in een bloem-zout-kruidenmengeling te wentelen, dan door geklutste eieren te halen en daarna door de cornflakes. 

Maak eerst de kruidenmengeling (je kunt ook gewoon kipkruiden gebruiken uit een potje van de supermarkt, maar het is zò leuk om zelf kruiden samen te stellen). Ik maak daarbij dankbaar gebruik van handige mini-lepeltjes tot op 1/8e theelepel die mijn Prins voor mij vond. 

kruidenmengeling fried chicken:

paprikapoeder 1/2e theelepel
korianderpoeder 1/4e theelepel
oregano 1/4e theelepel
basilicum 1/4e theelepel
nootmuskaat 1/4e theelepel
chilipeper 1/8e theelepel
lookpoeder 1/8e theelepel
kurkuma 1/8e theelepel
komijn 1/8e theelepel

Heb je geen zo'n kleine lepeltjes, geen paniek, de aangegeven hoeveelheden gelden als indicatie voor de verhouding. Zorg gewoon dat er mèèr van de dit dan van dat inzit. Meng alle ingrediënten en bewaar in een luchtdicht potje.


ingrediënten fried chicken:
voor 3 personen

- een ontbijtkom cornflakes 
- 2 kipfilets 
- 2 eieren
- 2 eetlepels rijstbloem (of gewone bloem als het jou niet uitmaakt)
- 1 eetlepel kruidenmengeling
- peper en zout


bereiding fried chicken:

Doe de cornflakes in een stevig keukenzakje en sla er op met een deegrol om ze op te breken. Ik heb ze graag redelijk fijn, geen poeder, maar ook geen duidelijk vlokken meer. 
Snij de kipfilet in repen van pakweg 6 cm. Zet de oven aan op 190°C. Zet 3 soepborden en een lichtjes ingevette ovenschaal klaar. Meng de bloem, het kruidenmengsel en flink wat zout in het eerste, klop de eieren los in het tweede en doe de cornflakes in het derde. Haal de stukjes kip er in die volgorde door en leg ze in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie (of nog beter: bespuit met olijfolie uit een spuitflesje). Bak 10-12 minuten en controleer door het dikste stukje doormidden te snijden om te zien of het helemaal wit is.

zondag 3 januari 2016

Turks eten in Antwerpen: Simit Sarayi





Je zal er al vaak achteloos langs gelopen zijn zonder het te beseffen. In een zijstraat op weg naar de Meir van Antwerpen, ligt Simit Sarayi en dat is meteen de enige vesting van de Turkse (en internationaal verspreidde) keten in ons land. Nòg een goede reden bij om te gaan shoppen in A dus! 
De zaak is een soort hippe broodjesbar met hedendaagse Turkse muziek die allerlei hartig en zoet gebak aanbiedt en ook een snelle hap zoals koftas (gehaktballetjes) of Turkse ravioli aan zéér democtratische prijzen. Je vindt er Turkse gezinnen, maar evengoed de middelbare man met kop thee en krant. De keten is genaamd naar de typisch Turkse broodringen met sesam, 'simit'. De gebakjes gevuld met spinazie of kaas vond ik niet zo bijzonder, mijn favoriet waren de Spesiyal Saray Dürüm: gebak gevuld met sucuk (Turkse gekruide worst) en bonen. En de ravioli natuurlijk. Voor het zoete gebak moeten we nog eens terugkeren. Er is gewoonweg zoveel om te proeven! 


adres: Anneessensstraat Antwerpen, da's de 2e straat rechts als je uit het centraal station komt en in de straat op weg naar de Meir loopt (dat is de Keyserlei)
prijzen: hartige gebakjes variëren van 1,65 à 3,50 euro tot 7 euro voor de ravioli
openingsuren:  ma-zo 8.00u - 19.00u

meer info zie officiële website Simit Sarayi en ook een artikel dat in de Standaard verscheen.





foto en recept 'simit' zie blog Delicious Istanbul
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...