maandag 14 maart 2016

Spruitjes met kurkuma en kruidig geroosterde cashewnoten


Ik heb hier een niet-zo-grote-spruitjes-fan in huis. En dus zocht ik manieren om ze op te leuken. Ik vond dat spruitjes en noten goed samengaan, en met een lekker pittige portie kruidig geroosterde cashewnoten in de kast, was de keuze snel gemaakt. De spruitjes  kruidde ik verder met paprikapoeder, een extra puntje chilipoeder en een royale portie kurkuma die ze goudgeel kleurt. Heb je geen zin of tijd om zelf de geroosterde cashewnoten te maken, koop dan gewoon geroosterde gezouten cashewnoten en voeg wat extra specerijen toe aan de spruitjes.



  1. Voor wie niet weet hoe je spruitjes 'prepareert', zie foto hiernaast: zet je gezellig met je kom
    spruitjes naast je lief in de zetel de avond voordien, pluk er de bovenste blaadjes af tot ze er frisgroen en schoon uitzien en snij een kruisje in het harde stammetje onderaan.
  2. Kook voor ongeveer 3 à 4 porties 500g spruitjes beetgaar in licht gezouten water in 10 minuten tijd. Giet af.
  3. Doe wat olijfolie in je kookpot, samen met 1/4 theelepel paprikapoeder, 1/4 theelepel kurkuma en een mespuntje chilipoeder. Zout is niet nodig omdat de cashewnoten al sterk gezouten zijn. Zorg dat de olie warm wordt maar de kruiden niet 'bakt'. Draai de olie rond in de pot tot hij goud en rood van kleur is, doe er dan de spruitjes en een handje cashewnoten bij en werp op totdat alle spruitjes met specerijen bedekt zijn, stoof alleen 2 à 3 minuten zodat de warme specerijen smaak geven aan de spruitjes. Als je ze stooft tot ze zacht zijn, worden de spruitjes (zoals alle kolen) zwaarder verteerbaar. 
Dit gerecht is lekker en voedzaam als onderdeel van een (Indisch) vegetarische maaltijd. Tips zie een indisch vegetarische lunch: how to start
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...