zaterdag 25 november 2017

Kip tikka masala voor luie regendagen




Kip tikka masala maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als ik recepten volg uit kookboeken, wordt de kip een nacht gemarineerd in yoghurt met kruiden. Om eerlijk te zijn, vind ik deze snelle verse (alsook de ‘chicken tikka masala curry pasta’s ‘ uit potjes) lekkerder. Op koude, luie regendagen, heb ik het meest deugd van een kruidig, verwarmend, zoetig en licht spicy gerecht; dit is het precies, en nog in geen halfuurtje klaar ook!

Onthou dat je voor de basis van de saus tomatepuree met veel warme kruiden erin en daarna iets romigs (yoghurt/room/sojaroom/kokosroom) en iets zoets (suiker/honing/agavesiroop) nodig hebt, that’s all! Met dit recept kan je dus eindeloos variëren èn krijg je meteen de basis van vele soorten curry’s onder de knie. Aangezien ik op doordeweekse dagen zowel op vetten als op lactose let, koos ik voor sojaroom, het lukt maar met échte room smaakt het natuurlijk nog zo veel zachter en voller.

2 kippeborstfilets
2 eetlepels tomatepuree
een halve ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook
½ cm gember, geraspt
1 theelepel currypoeder
½ theelepel curcuma
½ theelepel kaneel
Stukje kaneelschors
2 à 3 kruidnagels
Snuifje kardemompoeder of 1 peul, gekneusd
1/4e theelepel chilipeperpoeder (of meer of minder)
6 eetlepels sojaroom
2 theelepels honing
                                     
Fruit de ui, knoflook en kaneel zachtjes in wat olijfolie in een pan, bak er de tomatepuree in aan en strooi er al de gemalen en hele specerijen over behalve de chilipeper. Bak de tomatepuree minstens  5 min aan zonder te verbranden omdat dit de scherpe smaak al voor een stuk verzacht.
Snijd de kip in blokjes en roerbak ze in de pan om ze te bedekken met de tomatesaus. Bestrooi met zout en laat daarna stoven tot de buitenkant van de kipblokjes gaar zijn. Schenk er nu ongeveer 6 eetlepels sojaroom. Maak een opening in het midden van de pan en roer er de 2 theelepels honing in los met een scheut  heet water (ongeveer dubbel zoveel als de hoeveelheid room). Bestrooi met chilipeperpoeder en roer alles om tot je een oranje saus krijgt. Zet een deksel op de pan en laat 5 min zachtjes pruttelen. Proef en kruid bij. Et voila!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...